Asfalt: zeleniji nego ikad

11.05.2013
Najnovije prikupljanje podataka u Americi pokazalo da je da su recikliranje i tehnologije za asfaltne kolnike koje štede energiju sve više prihvaćene u cijeloj Americi

Zahvaljujući prihvaćanju održivih praksi građenja, industrija asfaltnih kolnika u SAD-u je uštedila poreznim obveznicima više od 2,2 bilijuna dolara tijekom 2011. godine korištenjem recikliranog asfaltnog materijala i tehnologijama niskotemperaturnih asfalta koji štede energiju.

Prema anketi provedenoj od strane Nacionalne asocijacije za asfaltne kolnike (NAPA) i Federalne cestovne administracije (FHWA), tijekom 2011. godine je u Sjedinjenim američkim državama prikupljeno oko 66,7 milijuna tona starog asfalta iz kolnika (RAP) i 1,2 milijuna tona stare bitumenske šindre (RAS) i iskorišteno za proizvodnju novih kolnika. Također, oko 19% cjelokupne proizvodnje asfalta u 2011. godini proizvedeno je korištenjem niskotemperaturnih tehnologija.

 

«Asfaltni kolnici su održivo rješenje za naše nacionalne ceste i autoceste. S niskotemperaturnim mješavinama, možemo koristiti manje energije za proizvodnju visokokvalitetnih asfalta, a RAP i RAS nam omogućavaju ponovno korištenje bitumena, smanjujući troškove i čuvajući nacionalne resurse», naglasio je John Keating, predsjedavajući NAPA-e u 2013. godini. «I dok je korištenje tih tehnologija dramatično poraslo, postoji prostor da se učini i više, i industrija asfaltnih kolnika je spremna postići i više razine održivosti u gradnji cesta»

 

Korištenje RAP-a i RAS-a tijekom 2011. godine sačuvalo je 21,2 milijuna barela bitumena i time uštedilo poreznim obveznicima 2,2 bilijuna dolara. Kada se stari asfalt i šindra ponovno koriste u novim asfaltnim mješavinama, bitumen u recikliranom materijalu se reaktivira, smanjujući potrebu za novim bitumenom. Korištenje starog asfalta također smanjuje potrebu za novim kamenim agregatima. Niskotemperaturne tehnologije omogućavaju proizvodnju asfalta pri nižim temperaturama, što znači potrebu za manjom energijom, kao i manje emisije stakleničkih plinova tijekom proizvodnje i ugradnje.

 

«Industrija asfaltnih kolnika ima dugu povijest prihvaćanja novih tehnologija i inovacija kako bi proizvela bolje asfaltne kolnike», naglasio je predsjednik NAPA-e Mike Accont. «Prikupljeni podaci to pokazuju i demonstriraju kao su proizvođači asfalta predvodnici ekonomične i održive gradnje naših cesta.»   

 

U usporedbi s podacima za prethodnu 2009. i 2010. godinu, korištenje tih održivih praksi je i dalje u porastu. U 2011. godini korištenje RAP-a je doseglo 66,7 milijuna tona, što je 7%-tni porast u odnosu na 2010-tu i 19%-tni porast u odnosu na 2009-tu godinu. Više od 99% starog asfalta vraćeno je natrag u nove kolnike. 98% proizvođača asfalta izvjestilo je da koristi RAP u proizvodnji novih asfaltnih mješavina za izgradnju, održavanje i rehabilitiranje kolnika. Korištenje RAS-a je također u daljnjem porastu – zabilježen je 8%-tni porast u odnosu na 2010-tu i 52,5%-tni porast u odnosu na 2009-tu godinu.

 

U 2010. godini FHWA je niskotemperaturne asfalte uključila u svoju svakodnevnu inicijativu kako bi ubrzala primjenu tehnologija koje mogu poboljšati kvalitetu cestovnih projekata, njihovu održivost i sigurnost. U 2011. godini ukupna količina proizvedenog niskotemperaturnog asfalta je procijenjena na oko 69 milijuna tona, što je 67%-tni porast u odnosu na 2010-tu i 309%-tni porast u odnosu na 2009-tu godinu. Gotovo sav niskotemperaturni asfalt u SAD-u je proizveden korištenjem procesa upjenjavanja bitumena, koji injektira malu količinu vode u mješavinu ; tehnologije niskotemperaturnih asfalta s aditivima zastupljene su sa svega 4% tržišta niskotemperaturnih asfalta.

 

«Niskotemperaturni asfalti donose mnoge koristi – smanjeno korištenje energije, bolju zbijanje u širem temperaturnom rasponu, i mnogo ugodnije radne uvjete. Fantastično je vidjeti kako su ti asfalti prihvaćeni u tako kratkom vremenu,» rekao je Acott. Niskotemperaturni asfalt je bio prvi put demonstriran u SAD-u u 2004. godini.

 

Prikupljanje podataka je provedeno sredinom 2012. Rezultati prikupljeni od 203 tvrtke s 1.091 asfaltnom bazom u 49 država, zajedno s podacima od 32 državne asocijacije za asfaltne kolnike.  

Kontakt

Hrvatsko asfaltersko društvo
Adresa: 10000 Zagreb, Mihovljanska 6
Tel. 385 (1) 604 0265
Fax. 385 (1) 604 0266
E-mail: info@h-a-d.hr