Tvrtka Wirtgen dobila USA nagradu za recikliranje

Fotografije uz članak 1
27.11.2012

Cesta I-81 je jedna od glavnih cestovnih pravaca od sjevera prema jugu kroz saveznu državu Virginia s dvije trake u svakom smjeru. Odjel za transport države Virginia (VDOT) naglašava da je prometna toj cesti u stalnom porastu i da su opterećenja od teških teretnih vozila dovela do kompletne raspucanosti površine kolnika i značajnog kolotraženja zbog čega su učestalo potrebni brojni popravci.

Prethodnih godina VDOT je uspijevao održati normalno odvijanje prometa poduzimajući brojne i obimne popravke kolnika. Ali je prošle godine šest kilometara duga dionica u blizini Staunton-a na traci za teška vozila na desnom kolniku iziskivala potpunu rehabilitaciju zbog strukturnih oštećenja i nedovoljne nosivosti.  Traka za osobna vozila, koja je izložena manjem opterećenju, iziskivala je rehabilitaciju primjenom recikliranja po hladnom postupku u debljini od 12 centimetara. Ovaj zahtjevan projekt je uključivao korištenje tri različita postupka recikliranja – čime je bio jedinstven projekt rehabilitiranja  na interstate cestovnoj mreži u Sjedinjenim američkim državama. VDOT se odlučio za Wirtgenove strojeve za glodanje po hladnom postupku, reciklere za recikliranje po hladnom postupku i mobilno postrojenje za recikliranje i valjke tvrtke Hamm.

Tijekom rehabilitacije trake za teretna vozila, kompaktne dimenzije Wirtgen strojeva smanjile su ometanje prometa na najmanju mjeru, jer su vozila prolazila susjednom lijevom trakom, omogućavajući na taj način kontinuirano prometovanje. W210 i W2100 veliki strojevi za glodanje uklonili su sav asfaltni materijal do dubine od 25 centimetara u jednom prolazu. LEVEL PRO sustav za održavanje dubine glodanja, specijalno dizajniran od strane tvrtke Wirtgen koji se je koristio u strojevima za glodanje značajno je olakšao ovaj težak zadatak, precizno održavajući potrebne dubine glodanja.

 

Izglodani granulirani materijal je kamionima prevezen do mobilnog postrojenja za miješanje KMA 220 tvrtke Wirtgen gdje se reciklirao. Wirtgenov WR2400 recikler, s radnom širinom 2,4 metra, korišten je za postupak stabilizacije podloge, kako bi se obnovila njena nosivost. U isto vrijeme, postrojenje za recikliranje po hladnom postupku je recikliralo uklonjeni glodani asfaltni materijal po "in-plant" postupku za ponovno korištenje. Mobilni dizajn omogućio je instaliranje postrojenja na samom gradilištu, čime je smanjena prijevozna udaljenost materijala kamionima, potrošnja goriva i emisija CO2, a što je također rezultiralo i značajnim smanjenjem ukupnih troškova građenja. Materijal je finišerima ugrađen na stabiliziranu podlogu kao sloj debljine 20 centimetara, i učinkovito zbijen Hamm tandem valjcima. Na kraju je na taj sloj ugrađen završni asfaltni sloj debljine 5 centimetara.

 

Susjedna lijeva vozna traka, najvećim dijelom izložena prometu osobnih vozila, iziskivala je manje opsežne postupke rehabilitiranja. U prvom koraku, glodalica W2100 je glodanjem uklonila 5 centimetara debeli završni asfaltni sloj uz poprečni nagib od 2%. Nakon prethodnog posipanja 1% čistog cementa, Wirtgenov 3800 CR recikler za hladno recikliranje, opremljen s 3,8 metara širokom finišerskom letvom, imao je glavnu zadaću u "in-situ" obradi prometne trake. Wirtgen je naglasio da je glavna prednost ovog postupka u potpunosti izbjegavanje transporta materijala. Recikler je glodanjem zahvatio i usitnio ošećeni asfalt do dubine od 12 centimetara u jednom prolazu – uz istovremeno miješanje s upjenjenim bitumenom, cementom i vodom.  Recikler 3800 CR je odmah ugradio i izvršio predzbijanje reciklirane mješavinu pomoću integrirane Vögele finišerske letve. Završno zbijanje je provedeno tandem gumenim valjcima tvrtke Hamm. Radovi rehabilitacije su završeni s ugradnjom završnog asfaltnog sloja ugrađenog na reciklirani nosivi sloj.

Kontakt

Hrvatsko asfaltersko društvo
Adresa: 10000 Zagreb, Mihovljanska 6
Tel. 385 (1) 604 0265
Fax. 385 (1) 604 0266
E-mail: info@h-a-d.hr