U SAD-u ponovno povećana upotreba recikliranog asfalta

22.01.2015

Korištenje recikliranog asfalta u SAD-u se povećalo tijekom 2013., navedeno je u zadnjem izvještaju američke Nacionalne asocijacije za asfaltne kolnike (NAPA). U izvještaju se navodi da je više od 73 milijuna tona starog asfalta i 1.7 milijuna tona bitumenske šindre korišteno za proizvodnju novih asfaltnih mješavina u Sjedinjenim američkim državama tijekom 2013. godine. Korištenje recikliranog asfaltnog materijala dovelo je do ušteda od oko 2 bilijuna US dolara u odnosu na korištenje samo novih materijala.
NAPA je provela ispitivanje sredinom 2014. godine za potrebe američke Savezne cestovne administracije (FHWA). Izvještaj je sumirao rezultate dobivene od 249 kompanija s 1.281 asfaltnih baza u svih 50 US država. Tema uštede novaca u održavanju cestovne infrastrukture je jedna od najvažnijih rasprava na globalnoj razini, naročito u ova teška vremena kada se vlade na svim razinama suočavaju s drastičnim smanjenjem proračuna. Ali se ceste moraju održavati ili će gospodarstvo trpjeti gubitke.

“Nadovoljno održavanje je dovelo do zaostatka u održavanju što ima za posljedicu smanjenje razina služnosti cesta” rekao je Jean-Francois Corte, generalni sekretar Svjetske cestovne asocijacije sa sjedištem u Parizu. “Ono što je sada potrebno je barem srednjoročna vizija da se primjene prave vrste održavanja, čvrsta strategija. Zbog nedovoljnog održavanja cestovna mreža brže propada. Mnoge cestovne uprave nemaju takav srednjoročni ili dugoročni pristup održavanju cesta jer su ograničeni vladinim godišnjim proračunima.”

Korištenje recikliranog materijala je jedna od nekoliko tema koje će se raspraviti na glavnoj konferenciji o održavanju cestovne imovine u Parizu od 22. -25. veljače ove godine.

Kontakt

Hrvatsko asfaltersko društvo
Adresa: 10000 Zagreb, Mihovljanska 6
Tel. 385 (1) 604 0265
Fax. 385 (1) 604 0266
E-mail: info@h-a-d.hr