Asfalt i bitumen

ASFALT I BITUMEN

 

Koristi od savitljivih cestovnih kolnika po okoliš i sigurnost

 

Inovativna budućnost

Savitljivi kolnici imaju niski “otisak” na okoliš. Oni zadržavaju ugljik u bitumenu unutar strukture kolnika, moguće ih je ponovno koristiti/reciklirati i postrojenja za proizvodnju asfalta ispunjavaju i premašuju stroge standarde zaštite okoliša i lokalnih zajednica.

Industrija savitljivih kolnika također kontinuirano traži inovativne nečine da još više smanji utjecaj na okoliš. Na primjer, nova tehnologija poznata kao topli asfalt, koja se danas već standardno koristi, značajno smanjuje utrošak energije i ispuštanje stakleničkih plinova pri proizvodnji asfalta.

 ·    Asfaltna industrija je usmjerena na smanjenje svog već sada niskog utjecaja na okoliš

 

Zagušenje, izgradnja i održavanje

Zagušenje na cestama produžuje vrijeme putovanja, povećava emisiju stakleničkih plinova i povećava rizik od prometnih nesreća. Izgradnja cesta i održavanje cesta moraju biti brze da uzrokuju najmanja moguća zagušenja.

Fleksibilni kolnici mogu biti brzo izgrađeni i održavani. Mogu se također održavati naizmjenično po voznim trakama ili uz kratkotrajna zatvaranja.

 ·    Savitljivi kolnici smanjuju zagušenja tijekom održavanja i građenja

 

Odsjaj

Blještavilo od sunca i svjetala automobile može se reflektirati od glatke, svijetle i mokre površine ceste, značajno povećavajući rizik od prometnih nesreća.

Savitljivi kolnici su općenito crni i relativno nereflektirajući.

 ·  Savitljivi kolnici smanjuju blještavilo od sunca i svjetala automobile pomažući u prevenciji prometnih  nesreća

Emisija stakleničkih plinova

Bitumen je ugljikovodik ali za razliku od drugih ugljikovodika (na primjer benzina, nafte, ulja) ne izgara da se dobije energija. Umjesto toga koristi se za izvođenje izdržljivih, sigurnih i trajnih cestovnih površina.

 ·   Bitumen koji se koristi u savitljivim kolnicima ne proizvodi stakleničke plinove

 

Ponovno korištenje/recikliranje

Materijal korišten u savitljivim kolnicima može se ponovno koristiti i reciklirati. U Sjedinjenim američkim državama asfaltna industrija svake godine ponovno koristi i reciklira gotovo 100 milijuna tona svojih vlastitih proizvoda.

Tijekom vremena habajući (završni) sloj kolnika se oštećuje i troši. Kada se to dogodi, taj sloj se može ukloniti korištenjem glodalica i može se izvesti novi površinski sloj.

Uklonjeni material se može vratiti na asfaltno postrojenje i pomiješan s novim materijalom koristiti na drugom cestovnom projektu.

 ·    Savitljivi kolnici se mogu u potpunosti reciklirati

 

Cestovna sigurnost

Savitljivi kolnici daju kotačima cestovnih vozila superiornu cestovnu površinu, pružajući i kvalitetu vožnje i visoko trenje kod skretanja i kočenja.

Površinsko trenje se također može lako održavati obnovom površine bez potrebe za rekonstrukcijom cijelih cesta.

 ·    Ispravno održavani savitljivi kolnici povećavaju sigurnost ceste, omogučavajući sigurnu i udobnu vožnju

 

Smanjenje buke

Interakcija između kotača cestovnih vozila i površine ceste stvara buku, naročito kod cesta s velikim brojem vozila koji se brzo kreću. Ta buka može ometati putnike u vozilu kao i ljude koji žive i rade u blizini ceste.

Asfaltne površine su nisko bučne u usporedbi s drugim vrstama površina. Nisko bučne asfaltne površine mogu rezultirati smanjenjem buke koje je ekvivalentno prepolavljanju volumena prometa ili smanjenju brzine prometa za 25%.

Tihe površine se mogu primjeniti kao zadnji korak u gradnji ceste ili dodati kao presvlaku postojećem kolniku, čak i kod ne-asfaltnih površina. Svojstvo apsorbiranja buke specijalno projektiranih asfalta ostaje nesmanjeno tijekom vremena.

 ·    Savitljivi kolnici smanjuju buku

 

Mokre ceste

Mokre ceste mogu značajno povećati opasnost od prometnih nesreća zbog smanjene vidljivosti koju izaziva raspršivanje vode i smanjivanje trenja na mokrim površinama.

Savitljivi kolnici mogu smanjiti raspršivanje vode i održavati učinkovit otpor klizanju. Otvoreno graduirani asfalti osiguravaju brzu odvodnju vode, smanjujući na minimum količinu vode između kotača i površine.

Savitljivi kolnici s dobrom teksturom površine također značajno smanjuju blještavilo kao i prskanje vode.

 ·    Savitljivi kolnici povećavaju sigurnost kod mokrih površina

 

Uštede energije

Vozila koja se kreću po glatkoj, dobro održavanoj površini imaju manju potršnju goriva. Studije provedene u Sjedinjenim američkim državama su potvrdile da vozila koja se kreću po takvim površinama troše 4,5% manje goriva u usporedbi s neravnim površinama.

Manja potrošnja goriva smanjuje troškove korisnika i smanjuje emisiju stakleničkih plinova.

Asfaltni kolnici se izvode glatki i takvi ostaju tijekom njihovog životnog vijeka. Kada je potrebno održavanje, završni habajući sloj se može brzo i jeftino zamjeniti uz malo ometanje prometa, smanjujući prometna zagušenja i štedeći gorivo.

·    Savitljivi kolnici osiguravaju glatku, sigurnu površinu i smanjuju na minimum potrošnju goriva

 

(preneseno iz Australijske asocijacije za asfaltne kolnike)  

Kontakt

Hrvatsko asfaltersko društvo
Adresa: 10000 Zagreb, Mihovljanska 6
Tel. 385 (1) 604 0265
Fax. 385 (1) 604 0266
E-mail: info@h-a-d.hr